niedziela, 31 sierpnia 2014

Wytrawnie...

Próbowałyście muffinków w wersji wytrawnej? jeżeli nie - to zachęcam do wypróbowania, doznanie z goła dziwne, bo wygląda jak słodkie a smakuje szalotką, szyneczką, serem i ziołami.Służę przepisem jeżeli będziecie miały ochotę spróbować ;-)
Piękną oprawę zapewniła mi niezmiennie ceramika Ib Laursen oraz Green Gate


             







Wytrawne Muffins - przepis

Potrzebujemy :
  • 250 g. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • jajko
  • 10 łyżek oleju
  • 150 ml. maślanki
  • szczypta soli i trochę pieprzu
  • cebulka dymka lub szalotka
  • 150 g. szynki
  • połowa papryki
  • ser (ok.50 g.)
  • dowolne zioła


Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pr. do pieczenia sól, pieprz i ulubione zioła. Mieszamy.
  

Jajko wbijamy do drugiej miski i roztrzepujemy, lekko ubijając wlewamy olej i maślankę.

Mieszaninę sypkich i rzadkich składników łączymy.

Podsmażamy drobno poszatkowaną cebulkę, szynkę i paprykę na patelni, po przestudzeniu dodajemy do ciasta razem ze startym serem. Mieszamy.


Przygotowujemy formę na muffinki lub tak jak ja ceramiczne miseczki Ib Laursen ( do kupienia np. w www.fromnord.pl ) i wypełniamy formę do 2/3 wysokości. Pieczemy 25 min. w temperaturze 180 stopni.

S m A c Z n E g O !








czwartek, 28 sierpnia 2014

3...2...1...START!

  Pierwszy inauguracyjny post rusza w My White Loft, mam wielką nadzieję, że nie ostatni.
Dlaczego White Loft? a no dlatego, że w takowym mieszkamy, tutaj otaczamy się blaskiem świec co wieczór, pitrasimy i cieszymy oczy drobnostkami, które umilają nam każdy dzień.
Co tutaj znajdziecie? moje kadry z życia codziennego, najczęściej będą to ''skorupy'' skandynawskich marek, które dla mnie są spełnieniem marzeń o kolorze, fakturze, wzornictwie. To takie drobne promyki radości, które codziennie skłaniają mnie do nakrywania stołu - takie moje małe panaceum na wszelkie zło tego świata ;-)
  Macie tak jak ja?...